img

ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Σχεδιάστε το ιδανικό δωμάτιο για δύο παιδιά

Η διαμόρφωση ενός παιδικού δωματίου αποτελεί μια πρόκληση για τους γονείς, όταν στην οικογένεια υπάρχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος, ενώ οι απαιτήσεις των παιδιών τις περισσότερες φορές είναι αυξημένες και διαρκώς μεταβάλλονται.

Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι λειτουργικό, δίνοντας και στα δύο παιδιά τη δυνατότητα να εξελιχθούν φυσιολογικά και να αναπτύξουν τις προσωπικότητες τους, αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία που τους παρέχει αυτή η συμβίωση. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς στη διαμόρφωση του υπνοδωματίου, ώστε να φιλοξενεί λειτουργικά και τα δύο παιδιά;

Βήμα 1 | Σχεδιασμός παιδικού δωματίου

Aν υπάρχουν πάνω από δύο παιδιά, αποφασίστε ανάλογα με την ηλικία τους, ποια θα συμβιώσουν στο κάθε δωμάτιο. Επιλέξτε να βάλετε μαζί τα παιδιά με κοντινές ηλικίες, ή ανά φύλλο. Μετρήστε τις διαστάσεις του δωματίου προσεκτικά, ώστε να είστε σε θέση να τοποθετήσετε αργότερα τα έπιπλα κατάλληλα. Μη παραλείψετε να συνυπολογίσετε τη θέση του παραθύρου, της πόρτας και της ντουλάπας, αλλά και χώρο για παιχνίδι και διαδρόμους ανάμεσα από τα έπιπλα.

Βήμα 2 | Αγορά κρεβατιού για το παιδικό δωμάτιο

ΚΟΥΚΕΤΑ

Η λύση της κουκέτας εξοικονομεί χώρο, αλλά παράλληλα είναι και καλαίσθητη. Συνήθως, στα παιδιά φαίνεται ελκυστική η ιδέα να κοιμούνται στο προνομιακό κρεβάτι, που δεν είναι άλλο από το ψηλότερο. Για την μεγαλύτερη ασφάλεια του παιδιού, έχετε στο νου ότι τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5-6 ετών, δεν πρέπει να κοιμούνται στο πάνω κρεβάτι.

ΚΑΝΑΠΕΣ - ΚΡΕΒΑΤΙ

Μπορείται να επιλέξετε τη λύση του καναπέ - κρεβάτι, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείται ως καθιστικό, ενώ τη νύχτα γίνεται διπλό κρεβάτι. Είναι μια χρηστική λύση, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η ποιότητα του καναπέ και του κρυμμένου κρεβατιού. Η σωστή επιλογή επίπλου διαφυλάσσει την υγιεινή αλλά και την ορθή στάση ύπνου των παιδιών.

….ΑΠΟΦΎΓΕΤΕ

Λύσεις με κρεβάτια που αναδιπλώνονται τελείως κατά την διάρκεια της ημέρας, δεν είναι καθόλου πρακτικές, καθώς ένα κρεβάτι θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για το παιδί ανά πάσα στιγμή και προς άμεση χρήση. Πρακτική δεν θεωρείται και η λύση του χτιστού κρεβατιού, καθώς αποτελεί μια δεσμευτική κατάσταση, σε περίπτωση που αργότερα το δωμάτιο χρειαστεί μια νέα διαμόρφωση.

Βήμα 3 | Διακόσμηση παιδικού δωματίου

ΧΡΩΜΑ

Μια λύση είναι να βάψετε τους τοίχους σε ουδέτερο χρώμα. Επιλέξτε μέσα από τις αποχρώσεις του λευκού, κρεμ, μπέζ ή των γήινων χρωμάτων. Τα παιδιά μπορεί επίσης να ζητήσουν να χρωματίσετε τον κάθε τοίχο διαφορετικά, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση των ξεχωριστών χώρων. Σε αυτή την περίπτωση, να είστε προσεκτικοί με την επιλογή των χρωμάτων, ώστε να υπάρχει αρμονία. Ζωγραφισμένοι τοίχοι δημιουργούν ένα φανταστικό περιβάλλον και μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο χώρο, καθώς εξάπτουν και την φαντασία των παιδιών.

ΣΤΥΛ

Επιλέξτε για κεντρικό θέμα ένα γεωμετρικό σχέδιο, για παράδειγμα ρίγες ή βούλες. Διακοσμήστε το δωμάτιο με βάση αυτό το στοιχείο και ζητήστε να αναλάβει το ένα παιδί τα στοιχεία που θα ορίζονται από τις κάθετες ρίγες και το άλλο παιδί, τις οριζόντιες. Μπορείτε να διαλέξετε να δημιουργήσετε και ένα θεματικό δωμάτιο, ώστε τα παιδιά να εκφράσουν περισσότερο την προσωπικότητα τους μέσα στον χώρο. Αν για παράδειγμα, τα παιδιά είναι αγόρια και ασχολούνται και με το ποδόσφαιρο, μπορείτε να επιλέξετε στοιχεία, όπως πράσινες και γήινες αποχρώσεις σε τοίχους, μπάλες μαξιλάρια για πούφ, αφίσες με τους αγαπημένους τους παίχτες, ένα έπαθλο και προβολάκια για φωτιστικά. Αν είναι κορίτσια που ασχολούνται και με τα καλλιτεχνικά, επιλέξτε κουρτίνες αυλαίας θεάτρου, αυτοκόλλητες ταπετσαρίες με μουσικές παραστάσεις ή σχέδια με καρδούλες, λουλούδια και πριγκιπικά, κάδρα ή ένα καβαλέτο, αλλά και ροζ ή βυσσινί αποχρώσεις σε τοίχους και διακοσμητικά. Αν πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι, προτιμήστε ένα ουδέτερο σχέδιο όπως η ζούγκλα, ένα νησί ή ένα λούνα πάρκ και διαμορφώστε ανάλογα το δωμάτιο.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ

Μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε ένα γραφείο μελέτης με μεγάλη επιφάνεια και μια καρέκλα σε κάθε μία από τις δύο πλευρές. Ετσι, ενώ εσείς με το κοινό γραφείο εξοικονομείτε χώρο, παράλληλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δεξιότητα της συνεργασίας στη μελέτη. Οι ντουλάπες προτιμήστε να είναι εντοιχισμένες και να διαθέτουν πολλούς χώρους. Προσέξτε να είναι πάντα καθαρές και τακτοποιημένες. Αν χρειαστεί, δωρίστε παλαιότερα είδη ρουχισμού, ενώ κρύψτε τα ρούχα της σεζόν σε ξεχωριστό δωμάτιο εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επιλέξτε ράφια με αρκετά διαχωριστικά, ώστε το κάθε παιδί να έχει τον δικό του χώρο για τα προσωπικά του είδη. Βάλτε τα παιδιά να επιλέξουν ποιό ράφι επιθυμούν και χρωματίστε πορτάκια ή συρταράκια διαφορετικά, ορίζοντας έτσι ποιό θα ανήκει στο κάθε παιδί. Αποφύγετε τα περιττά έπιπλα και τα πολλά διακοσμητικά μικροαντικείμενα, τα οποία εμποδίζουν την άνετη κίνηση των παιδιών στο δωμάτιο και περιορίζουν τον χώρο, χωρίς να προσδίδουν κάτι ουσιαστικό.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Προτιμήστε επιτραπέζια σταθερά φωτιστικά ή φωτιστικά που κρέμονται.Τα επιδαπέδια φωτιστικά, με πολύπλοκους μηχανισμούς και περίτεχνα υλικά κατασκευής, έχουν αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας και δεν αποτελούν καλή επιλογή για το παιδικό δωμάτιο. Σε περίπτωση επιλογής κρεβατιού κουκέτας, τοποθετήστε στο δωμάτιο ένα φως νυκτός, το οποίο βελτιώνει την ορατότητα και ιδιαίτερα, κατά την χρήση της σκάλας. Ακόμη δεν θα πρέπει να υπάρχουν κοντά κρεμαστά φωτιστικά, ή και ανεμιστήρας οροφής. Ορίστε κανόνες μεταξύ των παιδιών για τις ώρες που θα παραμένουν τα φώτα αναμμένα. Έπειτα από συζήτηση μαζί τους, καταλήξτε σε λύσεις κοινά αποδεκτές, για να αποφύγετε αργότερα τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Ένα υπνοδωμάτιο που φιλοξενεί δύο παιδιά, μπορεί να αποτελέσει τη φωλιά μέσα στην οποία θα αναπτυχθούν παράλληλα οι προσωπικότητές τους, καθώς, το κάθε παιδί θα λαμβάνει στοιχεία από το άλλο και θα εξελίσσει τον χαρακτήρα του. Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να δεθούν ακόμη περισσότερο, θέτοντας γερές βάσεις για τις πιο δημιουργικές τους στιγμές αργότερα, το ίδιο τους το μέλλον.

Follow us: